Mahasiswa Fakultas Syariah IAIN Ponorogo Kunjungi Pusat Islam Universiti Sains Malaysia

Fasya Media Center – Dalam rangkaian pelaksanaan Kuliah Pengabdian Masyarakat (KPM) Internasional di Penang  ,  Malaysia, mahasiswa Fakultas Syariah IAIN Ponorogo berkesempatan untuk melakukan kunjungan ke Pusat Islam Universiti Sains Malaysia (USM). Kunjungan dilaksanakan  pada Jum’at, 28 Juli 2023.

Kunjungan ini dilakukan atas dasar untuk membangun tali silaturahmi antar pihak. Kedatangan mahasiswa disambut dengan sangat baik oleh ketua/pengarah Pusat Islam, Encik Mohammad Syukri bin Osman beserta pengelola/pengurus lainnya. Diawali dengan pembukaan, yakni perkenalan dari Pusat Islam USM yang memberikan banyak penyampaian informasi bermula pada latar belakang dan perkembangan pusat Islam yang berperan penting kaitannya dengan hal ihwal keagamaan di Malaysia.

Selain itu, Pusat Islam USM juga memaparkan tentang strukturalisasi dan program kerja yang dijalankan selama ini. Dengan mengusung misi “Mendidik dan memimpin umat manusia dengan cara terbaik bagi mencapai matlamat murni insan sebagai hamba dan khalifah Allah melalui penyebaran ilmu yang benar-benar berteraskan adab, kualiti, kecemerlangan dan usaha menggerakkan dan menginovasi ke arah umat terbaik khaira ummah” terlihat bahwa banyak perkembangan dan kemajuan atas program yang ada yang dikelola dibawah sektor masing- masing. Beberapa sektor tersebut yaitu:

1. Sektor pentadbiran dan Pembangunan Imej
  2. Sektor Pembangunan Masjid & Wakaf
  3. Sektor Zakat, Kecemerlangan Perkhidmatan & Korporat
  4. Sektor Keilmuan, Penyelidikan, Penerbitan dan Media Baharu
  5. Sektor Pendidikan dan Kesejahteraan Keluarga
  6. Sektor Hal EhwalWanita (HELWA) dan Pengantarabangsaan
  7. Sektor Pembangunan bakat, kemahiran dan seni islam

Setiap sektor di Pusat Islam memiliki kantor pengurusan masing-masing sehingga fokus terhadap pemaksimalan bidang dapat terpenuhi dengan baik. Sektor zakat dan wakaf memiliki track yang cukup tinggi di Pusat Islam USM karena manfaat yang diterima oleh asnaf didapatkan dari sektor tersebut yang memang menjadi satu kewajiban bagi warga negara yang telah berpendapatan untuk mengeluarkan zakat sebesar 2,5% sebagaimana telah diatur dalam undang-undang bagi setiap negeri.

Terdapat berbagai pilihan yang telah ditawarkan uleh Pusat Islam USM dalam mendayagunakan harta utamanya pada hal pendapatan. Misalnya dalam sektor zakat untuk bantuan maidah kepada qaryah masjid USM, Bantuan zakat tabung covid USM, Zakat korporat USM Ekoran covid 19, jelajah asnaf untuk zakat pelajar, bengkel smart zakat dan lainnya. Dalam sektor wakaf juga terdapat beberapa bagian seperti halnya wakaf buku ilmiah, wakaf karpet, wakaf laptop, wakaf tunai, wakaf prasarana & utility (laluan rahmah).

Penanaman semangat berzakat dan wakaf yang dikelolaoleh pusatislam USM dengan prinsip “kaya harta, kaya jiwa”. Dari sini kita dapat melihat lingkup yang dijalankan oleh pusat islam USM cukup luas dalam mendayagunakan Ziswaf untuk kemashlahatan internal maupun eksternal. Dengan adanya dukungan dan kerjasama antara Pusat Islam USM dengan lembaga setempat yakni MAI PP (Majelis Agama Islam Pulau Pinang), ZPP (Zakat Pulau Pinang), WPP (Wakaf Pulau Pinang) dan lainnya dapat membawa kemajuan dan perkembangan yang pesat terhadap Pusat Islam (Islamic Center) Universiti Sains Malaysia.

Dengan adanya kunjungan ini diharapkan dapat membawa manfaat bagi kedua pihak serta menjaga ukhuwah hingga di masa depan.

Editor : Z